Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Το Κάστρο

Οικισμός σπάνιας ομορφιάς, χτισμένος πάνω σε οχυρή θέση απόκρημνου βράχου, στην ανατολική πλευρά της Σίφνου.
Αποτελεί «κάστρο» ακριβώς από τον τρόπο που είναι δομημένες οι κατοικίες, η μια σε συνέχεια της άλλης, κλείνοντας σε οβάλ σχήμα και αποκλείοντας κάθε προσπάθεια εισόδου ή εξόδου.
Αυτά τα εξωτερικά πολυώροφα σπίτια αποτελούν το «τείχος» του Κάστρου το οποίο αναχαίτιζε τους εχθρούς. Υπάρχουν και απομεινάρια του κλασικού οχυρωματικού τείχους.
Η είσοδος στον κυρίως οικισμό γινόταν (και γίνεται) από τις λόζιες, τις πύλες του Κάστρου, οι οποίες ασφάλιζαν με γιγαντιαίες πόρτες και φρουρούνταν.
Στην ανατολική πλευρά του βράχου –και μέσα στη θάλασσα- δεσπόζει ένας δεύτερος μικρός βράχος με την εκκλησία των Επτά Μαρτύρων και βορειοδυτικά (μπροστά από το «Αγνάντι») η σειρά των στρογγυλών ή πεταλόσχημων ανεμόμυλων. Ακριβώς πίσω τους οι… δίδυμες εκκλησίες του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Ιωάννη. Εκεί λειτούργησε η Σχολή του Πανάγιου Τάφου.
Δέκα λεπτά με τα πόδια από το Αγνάντι και το Αγνάντι Παραδοσιακό, βρίσκεται το λιμάνι του Κάστρου, η Σεράλια, ένα γραφικό βοτσαλωτό λιμανάκι ψαράδων, το οποίο οι λάτρεις του διαφορετικού θα προτιμήσουν για ένα ξεχωριστό μπάνιο.

Απαραίτητες επισκέψεις

-Ο παραδοσιακός οικισμός του Κάστρου
-Το λιμανάκι Σεράλια
-Το αρχαιολογικό μουσείο
-Η βόλτα στο περιφερειακό πλακόστρωτο καλντερίμι του απόκρημνου βράχου
-Η εκκλησία των Επτά Μαρτύρων
-Οι ανεμόμυλοι

up down