Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Η Σίφνος

Φημισμένη για τη φυσική ομορφιά της, τη φιλοξενία των κατοίκων της, τους κάτασπρους παραδοσιακούς οικισμούς, τα πλακόστρωτα, τις πολυάριθμες γραφικές εκκλησίες και τα ιστορικά μοναστήρια, τις καθαρές παραλίες, η Σίφνος κερδίζει τον επισκέπτη.
Ισως όχι με την πρώτη ματιά του λιμανιού (Καμάρες) όπου κυρίαρχο είναι το ξερό τοπίο, αλλά σίγουρα μπαίνοντας στην ενδοχώρα. Τα πολλά ελαιόδεντρα αλλάζουν το τοπίο, ενισχύουν την αίσθηση του πράσινου, όπως και τα αμπέλια ή τα πουρνάρια στις μη κατοικημένες περιοχές.
Οι ξερολιθιές αποτελούν τα όρια στις ξεχωριστές ιδιοκτησίες και λειτουργούν ως αναβαθμίδες που συγκρατούν το χώμα στις πλαγιές των λόφων για να  δημιουργηθούν υποτυπώδεις συνθήκες καλλιέργειας.
Οσοι θέλουν να βρεθούν κοντά στη φύση θα εντοπίσουν εύκολα τα παραδοσιακά πλακόστρωτα καλντερίμια για πεζοπορία. Οι περισσότεροι, όμως, θα απολαύσουν το άρτιο οδικό δίκτυο και τις καλά οργανωμένες δημοτικές συγκοινωνίες. 

Ιστορία 

Κατοικήθηκε από Προέλληνες ή Αιγαίους μεταξύ 3000-2000 π.χ. Η μεταλλευτική δραστηριότητα αργύρου και μολύβδου την έκανε ευρύτερα γνωστή και της χάρισε μεγάλη άνθιση από τον 8ο ως τον 5ο αιώνα π.χ. και έκοψε δικό της νόμισμα.
Αναδείχθηκε σε κέντρο του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Δέχθηκε επιδράσεις από το Μινωϊκό και Μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο νησί εγκαταστάθηκαν Ίωνες το 1130 π.χ. οι οποίοι ίδρυσαν το «άστυ» το σημερινό Κάστρο.
Υπήρξε μέλος της Α’ και Β’ αθηναϊκής συμμαχίας. Αργότερα περιήλθε στη Μακεδονική εξουσία, γνώρισε τη Ρωμαϊκή κατοχή, εντάχθηκε στη βυζαντινή «Επαρχία των Νήσων», διατέλεσε υπό τους δούκες του αρχιπελάγους Μάρκο και Αγγελο Σανούδο, ενώ το 1537 ο Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα την προσάρτησε στο οθωμανικό κράτος.
Το 1650 η Σίφνος αρχίζει τη δεύτερη περίοδο της ακμής της. Υπήρξε έδρα της Αρχιεπισκοπής. Στην περιοχή του Κάστρου λειτούργησε η περίφημη σχολή του Πανάγιου Τάφου, το «Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους». Η Σίφνος επέδειξε πολεμική δράση τόσο στην επανάσταση του 1821, όσο και στον πόλεμο του 1940. Γνώρισε την Ιταλική κατοχή.
( *** Ιστορικά στοιχεία: Ν. Προμπονάς )

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η Σίφνος…

-Εχει 235 εκκλησίες και ξωκλήσια
-Οργανώνει πολλά θρησκευτικά πανηγύρια
-Εχει σπουδαία παράδοση στην αγγειοπλαστική
-Είναι η πατρίδα του μεγάλου μάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ 

Γεύσεις Σίφνου

-Ρεβύθια στο πήλινο
-Ρεβυθοκεφτέδες
-Τοπικά τυριά (Μυζήθρα & Μανούρα)
-Μαστέλο (κυρίως το Πάσχα)
-Καπαροσαλάτα
-Αμπελοφάσουλα
-Αμυγδαλωτά
-Μελόπιτα

 

up down